22 Φεβρουαρίου 2011

«Kαληνύχτα σας κ.Μπιτσαξή»...

Θέμα ανικανότητας της Σούπερ Λίγκας να διοργανώσει πρωτάθλημα υπό τις παρούσες συνθήκες έθεσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής του τρέχοντος πρωταθλήματος, αλλά έθεσε τις ΠΑΕ και τους παράγοντες του ποδοσφαίρου προ των ευθυνών τους ζητώντας την αυστηροποίηση των ποινών μέχρι και μηδενισμό. «Οι ΠΑΕ βοηθούν να μπουν βεγγαλικά στα γήπεδα», κατήγγειλε.


«Η Σούπερ Λίγκα με την κατάσταση που είναι τώρα, είναι σε θέση να διοργανώνει πρωτάθλημα; Απαντώ ευθέως όχι! Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί κι ελπίζουμε να ολοκληρωθεί ομαλά. Μπορεί όμως αυτός ο συνεταιρισμός να είναι η διοργανώτρια αρχή ενός πρωταθλήματος; Εμείς θέτουμε αυτό το ερώτημα και ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση. Εναπόκειται στο συντεταγμένο ποδόσφαιρο να απαντήσει αν μπορεί ή δεν μπορεί. Θέτουμε ως ρητορικό, αλλά και ουσιαστικό ερώτημα αυτό το πράγμα. Προς το παρόν θέτουμε ως πρώτο ερώτημα το ζήτημα για το αν θα έπρεπε να πάει στην ΕΠΟ το πρωτάθλημα», δήλωσε ο κ. Μπιτσαξής και πρόσθεσε:

«Πολλοί φίλοι μου Ολυμπιακοί με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν ότι δεν χάρηκαν αυτή τη νίκη. Ο απολογισμός για το έργο μας δεν θα γίνει σε ένα ντέρμπι, όπου υπάρχει ο μεγεθυντικός φακός και μία μεγάλη ομάδα αδικήθηκε κατάφορα, όπως ενδεχομένως να γίνει με μία άλλη ομάδα στο μέλλον. Θα γίνει συνολικά», τόνισε ενώ για το έργο της Πολιτείας είπε: «Ανοίξαμε τρεις φακέλους που ήταν ερμητικά κλειστοί, της βίας, των προσυνεννοημένων αγώνων και της διαφθοράς.
Συνδέσαμε τις χρηματοδοτήσεις με το πειθαρχικό δίκαιο, το οποίο ήταν ένα χάλι. Η Πολιτεία διαμορφώνει ένα περιβάλλον. Πέρυσι είπαμε τέρμα οι επιδοτήσεις, αν δεν εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο. Στις ποινές συναθροίζονται και οι ρήτρες βίας. Η στρόφιγγα των κρατικών επιχορηγήσεων, αν συνεχιστεί η βία από τις μεγάλες και γενικά όλες τις ομάδες, θα κλείσει».

Για τη βία στα γήπεδα και τις αιτίες της ανέφερε: «Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, από το την πλευρά του Ολυμπιακού ήταν η τέταρτη φέτος. Βασικό μας μέλημα είναι η προστασία της σωματικής ακεραιότητας παικτών. Ο ποδοσφαιρικός κανονισμός είναι ανεπαρκέστατος. Ζητάμε να μπει ποινή μηδενισμού της ομάδας που ευθύνεται για επεισόδια. Ζητάμε την τροποποίηση του κανονισμού της ΕΠΟ από το καλοκαίρι, όταν θα γίνει η ψήφιση».

Παράλληλα επέρριψε σαφείς ευθύνες στις ΠΑΕ. «Πώς μπαίνουν τα βεγγαλικά στα γήπεδα; Η Αστυνομία έψαξε μέχρι και τα σάντουιτς στο Καραϊσκάκη! Τα βεγγαλικά πέρασαν με ευθύνη της ΠΑΕ. Το λέω ευθέως. Βοήθησαν κάποιοι από την ΠΑΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε και δεν έχει γίνει μόνο στον Ολυμπιακό. Και στον Παναθηναϊκό γίνεται και στον ΠΑΟΚ και στον Άρη. Την επιχειρησιακή ευθύνη έξω από το γήπεδο την έχει η Αστυνομία. Ό,τι εξελίσσεται απ’ έξω είναι ευθύνη Πολιτείας. Μέσα την ευθύνη έχουν οι σεκιουριτάδες των ΠΑΕ και η Αστυνομία επεμβαίνει όταν αρχίσουν τα επεισόδια και η παρέμβαση της είναι δύσκολη. Ένας από αυτούς που προπηλάκισαν τους παίκτες του Παναθηναϊκού φόραγε σήμα σεκιούριτι του Ολυμπιακού κατά την έκθεση της αστυνομίας».

Τέλος, κάλεσε όλες τις διοικήσεις να χαμηλώσουν τους τόνους για να μην έρθουν… χειρότερα. «Τους καλώ να πέσουν οι τόνοι. Ο Παναθηναϊκός είναι τώρα στο ρόλο του θύματος και ο Ολυμπιακός σε εκείνον του θύτη. Οι ρόλοι αυτοί έχουν παιχθεί είτε έτσι, είτε αλλιώς. Ο Παναθηναϊκός στη συγκεκριμένη περίπτωση αδικήθηκε εμφανώς. Οι θεσμικές κινήσεις του Παναθηναϊκούς είναι θεμιτές. Όμως οι κινήσεις των δύο ομάδων προκάλεσαν αναταραχές όπως η επίθεση στην ΕΠΟ, στους παίκτες κλπ. Ζητούμε ευθέως και από το συντεταγμένο ποδόσφαιρο και από τους προέδρους να δουν ότι έχουν κοινωνική ευθύνη και να ρίξουν τους τόνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου