2 Μαρτίου 2011

Όταν «πάγωσε το αίμα» της ποδοσφαιρικής Ισπανίας (pics)

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα της απαγωγής του Ενρίκε Κάστρο Γκονζάλες, πιο γνωστού ως Quini, ενός από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το ημερολόγιο έδειχνε 1/3/1981, ο επιθετικός των Μπαρτσελόνα -τότε- είχε πετύχει δύο γκολ στο 6-0 επί της Έρκουλες και το ίδιο βράδυ έπεσε θύμα απαγωγής από συμμορία τριών ανδρών, με τα γεγονότα να συνθέτουν ένα από τα πλέον απίστευτα ποδοσφαιρικά σενάρια όλων των εποχών!

Οι απαγωγείς τον άφησαν ελεύθερο 25 ημέρες μετά την ίδια στιγμή που η ισπανική τηλεόραση μετέδιδε την ιστορική νίκη των «φούριας ρούχας» στο «Γουέμπλεϊ» επί της Αγγλίας. Τα λύτρα που ζήτησαν και πήραν, ήταν 100 εκατ. Πεσέτες, δηλαδή περίπου 600.000 ευρώ, με τους απαγωγείς να απειλούν ότι θα του κόψουν τα δάχτυλα, μέσω κασέτας που παρέδωσαν, όπου ακουγόταν και η φωνή του πρώην ποδοσφαιριστή, προκειμένου να αποδείξουν ότι ήταν ακόμη ζωντανός.
Όταν «πάγωσε το αίμα» της ποδοσφαιρικής Ισπανίας (pics)Τελικά, συνελήφθησαν λίγο αργότερα χάρη στην εγρήγορση των ελβετικών αρχών, αφού σε τράπεζα της χώρας κατατέθηκαν τα λύτρα.

Ο εφιάλτης για τον Quini σταμάτησε εκεί, όχι όμως και για την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί, που οδηγούσαν την κούρσα για τον τίτλο, στα 4 ματς που έδωσαν δίχως τον χαρισματικό σκόρερ στη σύνθεσή τους, πήραν μόνο μια ισοπαλία και ηττήθηκαν από Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο και Σαλαμάνκα, χάνοντας τον τίτλο. Ο ίδιος βγήκε πρώτος σκόρερ, όπως είχε κάνει άλλες τέσσερεις φορές στο παρελθόν.

Ο Quini δεν κινήθηκε νομικά εναντίον των απαγωγέων, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τους «μπλαουγκράνα». Η ομάδα της Καταλονίας έκανε μήνυση και αγωγή, με συνέπεια οι δράστες να καταδικαστούν σε δεκαετείς καθείρξεις, ενώ επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ για τον ποδοσφαιριστή. Το θύμα δεν δέχτηκε να λάβει τα χρήματα…

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Quini σημείωσε 219 γκολ στην Primera Division, τα περισσότερα με τη φανέλα της Χιχόν, ενώ την πενταετία που έπαιξε στην Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1982, δύο Κύπελλα Ισπανίας και ένα σούπερ καπ, αλλά ποτέ ένα πρωτάθλημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου