2 Μαρτίου 2011

Νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού ο Μαθία!

Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, ο Εντουάρντο Μαθία θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού! Ο 37χρονος Ισπανός ήταν σκάουτερ στη Λίβερπουλ μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2010.

Ο Εντουάρντο Μαθία θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα τον νέο τεχνικό διευθυντή του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα θα είναι ο υπεύθυνος για τις μεταγραφές στον Πειραιά αφού ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς έχει, πλέον, δεύτερο ρόλο στους «ερυθρόλευκους» και ασχολείται περισσότερο με τις ακαδημίες. Ο παλαίμαχος Σέρβος επιθετικός έχει γίνει και «κυνηγός ταλέντων», σε αντίθεση με τον Μασία που θα είναι ο υπεύθυνος για όλα τα μεταγραφικά ζητήματα.

Ο Μαθία γεννήθηκε στις 7 Μαϊου του 1974 είναι παντρεμένος και έχει δίδυμα. Πριν από τρεις μήνες (μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου) δούλευε στην Λίβερπουλ. Ο Ισπανός σκάουτερ έχει εργαστεί τόσο στην αγγλική ομάδα, όσο και στην Βαλένθια, όπου ήταν ποδοσφαιριστής. Ο Εντουάρντο Μασία είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Ράφαελ Μπενίτεθ από τότε που ο Μαδριλένος προπονητής ήταν στις «νυχτερίδες».
Είναι φυσικά κατανοητό ότι πρόκειται για μια κίνηση πολύ μπροστά από τα ελληνικά δεδομένα που αναμένεται να παίξει ρόλο στην ενδυνάμωση του Ολυμπιακού ενόψει της συμμετοχής του σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Άλλωστε ποδοσφαιράνθρωποι που έχουν δουλέψει στην Λίβερπουλ και την Βαλένθια δεν μας… κάνουν την τιμή να δουλεύουν και συχνά στα μέρη μας, οπότε αν μη τι άλλο ο Βαγγέλης Μαρινάκης πιστώνεται αυτή την σημαντική «μεταγραφή».
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί και μια ακόμη σημαντική παράμετρος που ακούει στο όνομα Ερνέστο Βαλβέρδε. Η κοινή καταγωγή, η κοινή γλώσσα, αλλά και η κοινή ποδοσφαιρική κουλτούρα του προπονητή του Ολυμπιακού με τον Μαθία παίζουν τον ρόλο τους όσο αφορά την αγαστή συνεργασία των δύο αντρών προς όφελος του συλλόγου. Άλλωστε δεν είναι λίγες φορές που στο παρελθόν σε διάφορους συλλόγους έκαναν ζημιά οι κόντρες προπονητή και τεχνικού διευθυντή.
Ο 37χρονος τεχνικός διευθυντής υπήρξε παίκτης στο «Μεστάγια» για δύο δεκαετίες, μετά έγινε τεχνικός σύμβουλος και στη συνέχεια προσωπικός βοηθός, του τότε προέδρου της Βαλένθια, Χουάν Σολέρ. Οταν ήταν στις «νυχτερίδες» ο Μπενίτεθ ασχολήθηκε με τους νεαρούς παίκτες και όταν πήρε το πόστο του τεχνικού διευθυντή, πήρε στην ομάδα τον Βραζιλιάνο μέσο Εντού με την βοήθεια του... Μποσμάν.
Πάντως, όταν έχασε τη θέση του από τον Αμεντέο Καρμπόνι, στον Μαθία προτάθηκε ένα άλλο πόστο στον ισπανικό σύλλογο αλλά αρνήθηκε να αναλάβει: «Είναι μια επαγγελματική απόφαση. Νομίζω πως η δουλειά μου εδώ έφτασε στο τέλος της και δεν μπορώ να δώσω τίποτα παραπάνω», ανέφερε.
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Βαλένθια και παρότι και αυτός τον επιθυμούσε στην ομάδα ο Εντουάρντο Μαθία προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Λίβερπουλ. Από την αγγλική ομάδα ανακοινώθηκε ως αρχηγός του Σκάουτινγκ και επίσημα στις 15 Ιουνίου του 2006, αντικαθιστώντας τον Πάκο Χερέρα, ο οποίος είχε συμφωνήσει με την Εσπανιόλ.
Μάλιστα, η πρώτη μεταγραφή που προσπάθησε να κάνει ήταν του Λάζαρο Χριστοδουλόπουλου. Ο Μαθία ανακάλυψε τον «Λάζο» όταν αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ και λίγο έλειψε να ντύσει τον Ελληνα μεσοεπιθετικό με τα κόκκινα. Ο Ισπανός είχε καλή συνεργασία με τον διευθυντή ακαδημιών της Λίβερπουλ, Φραν ΜακΠάρλαντ.
Ο Εντουάρντο Μαθία ήταν πολύ επιτυχημένος στη Βαλένθια αφού κατάκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσα σε διάστημα τριών χρόνων. Πάντως, στην Λίβερπουλ δεν ήταν και τόσο γούρικος αφού το τελευταίο της τίτλο σε οποιοδήποτε διοργάνωση η αγγλική ομάδα τον πανηγύρισε ένα μήνα πριν υπογράψει ο Ισπανός. Στην τροπαιοθήκη του είναι ένα πρωτάθλημα με τις ρεζέρβες των κόκκινων.
Στον Μαθία χρεώνονται πολλά από τις επιτυχίες της Βαλένθια αφού εμμέσως πλην σαφώς αυτός έδωσε την... ώθησε σε νεαρούς παίκτες, όπως ο Μαρτσένα, ο Μπαράχα, ο Βιθέντε, ο Ανγκούλο και ο Αλμπέλδα να δείξουν το ταλέντο τους στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μαθία βοήθησε πάρα πολύ τον Μπενίτεθ να «χτίσει» μια δυνατή ομάδα. Οσον αφορά τη Λίβερπουλ, του χρεώνονται οι μεταγραφές των Λούκας Λέιβα, Ράιαν Μπάμπελ ενώ έβαλε το... λιθαράκι τους για τους Χαβιέ Μασεράνο, Φερνάντο Τόρες, Μάρτιν Σκρτελ, Ντάνιελ Αγγερ, Ντιρκ Κάιτ, Τσάμπι Αλόνσο, Αλβάρο Αρμπελόα, Πέπε Ρέινα.
Ομως, ο Μαθία δεν είχε μέρος μόνο στα θετικά της Λίβερπουλ αλλά και τα αρνητικά. Ολες οι μεταγραφές του Ισπανού δεν ήταν πετυχημένες καθώς στην ιστορία έχουν μείνει παίκτες όπως ο Φρανθίσκο Ντουράν, ο Ντάνι Πατσέκο, ο Αλμπέρτο Ακουιλάνι, ο Αντρέα Ντοσένα που πέρασαν και δεν ακούμπησαν από το «Ανφιλντ». Από τις τελευταίες του συμβολές ήταν η απόκτηση το Κριστιάν Πόουλσεν ως αντί - Μασεράνο.
Σε παλαιότερη συνέντευξη του, ο Εντουάρντο Μαθία ανέλυσε τον τρόπο δουλειάς του και το τι ψάχνει ακριβώς...: «Ψάχνουμε παίκτες για να χτίσουμε το μέλλον. Ποντάρουμε στους νέους παίκτες. Παίκτες που είναι 16, 17, 18 ετών πρέπει να έχουν την νοοτροπία που θέλουμε. Για αυτό κατακτήσαμε και το πρωτάθλημα με τις ρεζέρβες. Παίκτες όπως ο Νέμεθ, ο Σαν Χοσέ, ο Μπρούνα ο Σπίρινγκ, ο Ινσούα ελπίζουμε να αποκτήσουν την ποιότητα που ζητάμε. Η πολιτική μας είναι στο μέλλον να βρεθούν στην πρώτη ομάδα και να είναι έτοιμοι σε ηλικία 20-22 ετών για να ανταπεξέλθουν στην Πρέμιερ Λιγκ.
Επίσης, κοιτάμε για παίκτες τύπου σαν τον Λούκας Λέιβα, ο οποίος ήταν ένας από τους καλύτερους νέους ποδοσφαιριστές στην Βραζιλία. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι ο Ράιαν Μπάμπελ. Και οι δύο ήρθαν στην ομάδα κοντά στα 20 και ήταν παίκτες για το μέλλον. Το επόμενο επίπεδο είναι ο Μασεράνο και ο Τόρες. Δηλαδή μικροί σε ηλικία, αλλά με μεγάλη εμπειρία και μπορούν να βρεθούν αμέσως στην πρώτη ομάδα και να μείνουν στο σύλλογο για πολλά χρόνια. Η ιδέα είναι να φέρεις αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές, ώστε ο προπονητής κάθε καλοκαίρι να χρειάζεται μια με δύο ενισχύσεις», είχε τονίσει όταν ήταν ακόμη στη Λίβερπουλ.
Ο Μαθία θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρχουν «μάτια» σε όλα τα μέρη του κόσμου και να μένουν μόνιμα στη χώρα τους: «Εχουμε (σ.σ. Λίβερπουλ) σκάουτερ σε όλο τον κόσμο και μένουν στην χώρα που καλύπτουν. Αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε. Αν έχεις έδρα την Αγγλία και απλά ταξιδεύεις για να παρακολουθείς παίκτες δεν μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι φυσική. Ολα είναι θέμα αποφάσεων και σχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού αγαπάει όσο τίποτα άλλο την δουλειά του και για αυτό δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο: «Ποτέ δεν σταματάω να δουλεύω. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω και παρακολουθώ αγώνες. Και τις δύο μέρες. Μπορεί να είναι και για ευρωπαϊκά τουρνουά κάτω των 17 και 19 ετών. Επίσης βλέπουμε Τσάμπιονς Λιγκ κάθε Τρίτη και Τετάρτη και Γιουρόπα Λιγκ την Πέμπτη. Είναι μια ιδιαίτερη δουλειά που πρέπει να αγαπάς πολύ», ήταν τα λεγόμενα του.
Ο Εντουάρντο Μαθία έλυσε το συμβόλαιο του με τη Λίβερπουλ στις 30 Δεκεμβρίου του 2010, κοινή συναινέσει καθώς οι κόκκινοι ήθελαν να... αποχωριστούν από την ισπανική παροικία του... Μπενίτεθ. Εκτός από τον Μαθία, την πόρτα της εξόδου στο «Ανφιλντ» άνοιξαν άλλοι πέντε σκάουτερ.

3 σχόλια: