1 Μαρτίου 2011

"Επεισόδια ευρείας κλίμακας"!Διαβάστε αναλυτικά την έφεση του Αντωνακάκη


Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Εμμανουήλ Αντωνακάκης άσκησε έφεση για την ποινή της μίας αγωνιστικής στον Ολυμπιακό, επειδή θεωρεί ότι τα επεισόδια στο Καραϊσκάκη ήταν ευρείας κλίμακας.



Ο εισαγγελέας Αντωνακάκης, ο οποίος είχε ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Τάσο Μητρόπουλο αλλά και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, άσκησε έφεση αυτεπάγγελτα για την ποινή του «Γ. Καραϊσκάκης» για μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για όλα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.


Ο εισαγγελέας θεωρεί την ποινή μικρή και θέλει να την ελέγξει, κάτι που έχει κάνει έξαλλο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. Άλλωστε, οι Πειραιώτες είχαν αποφασίσει να μην καταθέσουν εφέσεις για την τιμωρία του γηπέδου, του χρηματικού προστίμου, τις πέντε αγωνιστικές του Τοροσίδη και τους δύο μήνες στον Τάσο Μητρόπουλο. Aν γίνει δεκτή, τότε οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να αγωνιστούν χωρίς θεατές για ένα ακόμη ματς (με την ΑΕΚ στις 20 Μαρτίου).
Υπενθυμίζουμε πως ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει στη δίωξή του τα επεισόδια ευρείας έκτασης, ενώ η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας εκτεταμένα.




















ΕΦΕΣΙΒΑΛΟΥΜΕ την ανωτέρω απόφαση

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Να σημειωθεί δε, ότι οι δύο τελευταίες (β’ και γ’) πλημμέλειες της προσβαλλομένης απόφασης επισημαίνονται, γιατί προφανώς έχουν άμεση σχέση με την έκταση και τον χαρακτηρισμό των επεισοδίων.

γ) Κακώς η προσβαλλομένη απόφαση δέχεται ότι έξι με επτά (6-7) ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, τους οποίους, ειρήσθω, δεν κατονομάζει, απλώς «προπηλακίσθηκαν», ενώ, όπως προκύπτει από τα αναγνωστέα φύλλα εφημερίδων και το οπτικοακουστικό υλικό, εδέχθησαν βίαιες και σκληρές επιθέσεις με κλωτσιές και γροθιές.

β) Η προσβαλλομένη απόφαση, δεν αναφέρει, εκτός από τον ποδοσφαιριστή Σισέ, ποιοι ήταν οι άλλοι από τους 2-3 που δέχεται ότι υπήρξαν θύματα «χειροδικίας».

Και εάν μεν υπονοεί ότι δεν συντρέχουν οι όροι των εδαφίων α’, β’ και γ’ του Κεφ. Α της παρ. 5 του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, η προσβαλλομένη απόφαση έσφαλε, δοθέντος ότι, ναι μεν δεν υπήρξαν σοβαρές σωματικές βλάβες (εδ. β’), ούτε προέκυψαν εκτεταμένες φθορές ξένης περιουσίας (εδ. γ’), πλην όμως είναι αναμφισβήτητη η από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης κλήση και είσοδος εντός του αγωνιστικού χώρου των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης (ΜΑΤ), με πλήρη εξάρτηση, για την καταστολή των επεισοδίων, η επέμβαση δε

α) Ουδόλως αναφέρει και ιδιαίτερα ουδόλως δικαιολογεί για ποιόν ή ποιούς λόγους τα επεισόδια δεν ενέχουν τον χαρακτηρισμό των ευρείας κλίμακας τοιούτων, όπως είχε παραπεμφθεί για να δικαστεί η εκκαλουμένη ΠΑΕ, αλλά χαρακτηρίζονται απλώς ως εκτεταμένα.

Ειδικότερα: Η εκκαλουμένη ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, πειθαρχικώς ελεγκτέα ως υπαίτια για εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν από οπαδούς της μέσα στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», ευθύς μετά τη λήξη του ανωτέρω αγώνα και της επιβλήθηκε η χρηματική ποινή των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ΕΥΡΩ και η διεξαγωγή ενός (1) αγώνα χωρίς θεατές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κλουκίνας εμειοψήφισε, έχων γνώμη ότι τα επεισόδια έπρεπε να χαρακτηριστούν και να τιμωρηθούν ως ευρείας κλίμακας τοιαύτα.

«Εκκαλώ, με την ανωτέρω ιδιότητά μου, την παραπάνω απόφαση, ως προς το σκέλος αυτής που αναφέρεται στα επεισόδια τα οποία εδημιούργησαν φίλαθλοι της εκκαλουμένης ΠΑΕ εντός του αγωνιστικού χώρου, ευθύς μετά τη λήξη του αγώνα της με την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, στις 19-2-2011 και την επιβληθείσα ποινή, λόγω κακής εκτίμησης των αποδείξεων και εσφαλμένης εφαρμογής του νόμου.

Το πλήρες κείμενο της έφεσης:

και

των ειδικών αυτών δυνάμεων (ΜΑΤ) δεν είχε προαποφασισθεί και ανακοινωθεί στις συσκέψεις ασφαλείας, ούτε πολύ περισσότερο χαρακτηρίζεται ως συνηθισμένο αστυνομικό μέτρο. Άρα, εν προκειμένω, συντρέχουν απολύτως οι προϋποθέσεις του εδ. α’ του Κεφ. Α της παρ. 5 του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Με την παραπάνω κρίση της, έσφαλε η προσβαλλομένη απόφαση για τους κάτωθι λόγους:

ΖΗΤΟΥΜΕ την εξαφάνισή της, την κήρυξη πειθαρχικώς υπευθύνου της δευτέρας εκκαλουμένης ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, σύμφωνα με το πειθαρχικό κατηγορητήριο, δηλαδή για επεισόδια ευρείας κλίμακας και την επιβολή σε βάρος της των προβλεπομένων πειθαρχικών ποινών».

Εάν δε τα εν λόγω επεισόδια ενέχουν, κατά την προσβαλλομένη απόφαση, από μόνα τους και μόνο τον χαρακτηρισμό των εκτεταμένων και όχι των ευρείας κλίμακας τοιούτων, προφανώς δεν θα τους εδίδοντο χαρακτηρισμοί, όπως: «Ζούγκλα», «Ρίνγκ», «Ουγκάντα», «Κλίμα διαρκούς τρόμου» κ.λ.π., κ.λ.π., από το σύνολο σχεδόν του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, ούτε, πολύ περισσότερο, θα ησχολείτο με άκρως απαξιωτικά για την Ελλάδα σχόλια και αυτός ακόμη ο διεθνής τύπος (βλ. συνημμένα φύλλα εφημερίδων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου